ŠD Arko Ključarovci postali državni malonogometni prvaki

Sv. Jurij ob Ščavnici, 31. maj 2019 – ŠD Arko Ključarovci iz Ključarovcev pri Ljutomeru so postali državni malonogometni prvaki. V finalu 3. sezone 1. slovenske malonogometne lige Lige ENA so po prostih strelih nadigrali ŠD Ribno iz Ribnega pri Bledu in si zagotovili naslov najboljših v državi. Rezultat po rednem delu tekme je bil izenačen s 3:3, nakar so sledili kazenski streli, pri katerih pa so bili Ključarovčani stoodstotno uspešni. Med strelce zadetkov so se vpisali Rok Grašič (2x, ŠD Ribno), Boštjan Varl (ŠD Ribno), Miha Kušnik (ŠD Arko Ključarovci), Tomaž Markovič (ŠD Arko Ključarovci) in Tomaž Podgorelc (ŠD Arko Ključarovci). Finale sta sodila Aleš Müller in Andrej Tratnjek, najboljši strelec letošnje sezone pa je s 24 zadetki postal Rok Grašič iz ŠD Ribno.

Najpomembnejša tekma Lige ENA se je začela napeto, saj sta obe ekipi nastopili napadalno in pritiskali na nasprotnika. Prvi polčas je postregel z odličnimi streli proti vratom, sreča pa je bila na strani Ribnega, saj so na odmor odšli z rezultatom z 2:0. Vidno zaskrbljeni Ključarovčani so se kljub zaostanku spodbujali in motivirali drug drugega. V drugem polčasu so nato zadeli za 2:1, vendar so ŠD Ribno kmalu razliko povečali na 3:1. Ko je že zgledalo, da so Gorenjci z eno nogo v finalu, so še dvakrat zadeli Ključarovčani in tekmo po rednem delu zaključili s 3:3. Kazenski streli so tako že drugič na finalu Lige ENA odločili o zmagovalcu. Spomnimo, v finalu prve sezone Lige ENA sta se pomerila prav ŠD Ribno in Ključarovci ter redni del zaključila izenačeno, nato pa so po prostih strelih zmagali Gorenjci. Ključarovčani so si ta poraz dobro zapomnili, na današnjem povratnem izpitu pa so dokazali svojo natančnost v streljanju kazenskih strelov in se razveselili zmage.

Kapetan prvakov Miha Kušnik je po tekmi dejal, da so se na finale podali premišljeno: »Mi smo se držali svoje taktike in se nismo predali tudi ko smo izgubljali z 2:0. Bili smo tehnično bolje podkovani ter imeli srečo pri izvajanju prostih strelov, kar nam je prineslo zmago«.

Kapetan podprvakov Blaž Ažman je priznal, da je v ekipi prisotno razočaranje: »Po našem mnenju smo bili boljši nasprotnik, zato smo malo razočarani, vendar verjamem, da bo to izginilo, ko se bomo vračali domov.« Na vprašanje, kaj je njihov recept, da so se v vseh sezonah Lige ENA do sedaj uvrstili v finale, pa je Ažman izpostavil kolektivni duh, dobro uigranost ekipe in kakovost igralcev.

Prvo slovensko malonogometno ligo na travi Ligo ENA že tretjo sezono uspešno vodi Simon Detellbach, sicer tudi generalni sekretar SMZ. Z izvedbo letošnje sezone je zadovoljen, kljub temu pa vidi priložnosti za izboljšave, da bo Liga ENA nekoč še močnejša in še elitnejša. Predsednik Peter Pust pa je dodal, da SMZ raste z leta v leto in pripomnil, da ima Slovenija izjemno kakovostne malonogometaše, kar bo pokazala na svetovnem prvenstvu Socca Cup oktobra na Kreti.

Da pa je letošnje finale potekalo brez težav in ob odlični organizaciji, se je treba zahvalili Športnemu društvu Videm, ki se je na ta pomemben dogodek organizacijsko pripravljalo že nekaj mesecev. Njihov predsednik Viki Rep je dodal, da je bilo dela veliko, so pa izjemno zadovoljni, da so lahko združili otvoritev njihovega nogometnega igrišča z namakalnim sistemom s finalom Lige ENA. Predsednik SMZ Peter Pust jim je v zahvalo za odlično organizacijo podelil spominsko žogo Slovenske malonogometne zveze.