Slovenska malonogometna zveza začenja z zgodovinskim projektom

Začetek 1. slovenske malonogometne lige na travi Lige ENA prihodnji teden

Ljubljana, 21. september 2016 – Slovenska malonogometna zveza (SMZ) skupaj z malonogometnimi ekipami Lige ENA stopa v zgodovinski projekt, z naslednjim tednom se bodo namreč začele tekme 1. slovenske malonogometne lige na travi. »Veseli nas, da bomo skupaj z malonogometnimi akterji iz cele Slovenije oblikovali zgodovino, namreč do sedaj naša država takšnega malonogometnega projekta še ni imela,« izpostavlja predsednik SMZ Peter Pust.  

V 1. slovenski malonogometni ligi na travi Ligi ENA bo v sezoni 2016/2017 tekmovalo 12 ekip. Največ jih prihaja iz Pomurja, kjer je mali nogomet ne samo zelo priljubljen, temveč tudi odlično organiziran. V ligi poleg pomurskih ekip sodelujejo tudi ekipe z Gorenjske, Notranjske, Dolenjske in Celjske. Vse ekipe igrajo v medobčinskih ali občinskih ligah in niso umetno ustanovljene samo za Ligo ENA. Pravice nastopa nimajo igralci, ki so registrirani ali nastopajo v 1. ali 2. slovenski ligi in igralci, ki so registrirani ali nastopajo v 1. ali 2. slovenski futsal ligi. Enako velja tudi za igralce, ki so registrirani ali nastopajo v ligah izven Slovenije. Pravico na igrišču bodo delili najboljši sodniki iz članic zvez oz. lig SMZ.

Sistem igranja je dvokrožni, kar pomeni, da bo vsaka ekipa v skupini v jesenskem delu odigrala štiri tekme. Iz vsake skupine bosta v nadaljnji del tekmovanja napredovali najboljši dve ekipi – te tekme pa bodo odigrane spomladi 2017. Predvidoma konec maja 2017 se bosta v finalu pomerili najboljši ekipi, ena od dveh pa bo razglašena za prvaka 1. slovenske malonogometne lige na travi.

»Tako kot ima veliki nogomet državno ligo pa tudi futsal, je prav, da ima svojo državno ligo še rekreativni mali nogomet na travi. Gre za šport, ki se igra skoraj da v vsaki vasi in prav je, da se akterji v Sloveniji povežemo in iz tega naredimo nekaj dobrega in pozitivnega. Interes ljudi je izredno velik, lahko bi rekli, da je Slovenija to potrebovala. V SMZ smo ponosni in veseli, da so se nam pridružili akterji iz cele države, ki bodo po najboljših močeh predstavljali mali nogomet, ob tem pa merili svoje moči in se borili za naslov najboljše rekreativne malonogometne ekipe v državi,« še dodaja predsednik SMZ Peter Pust.