To sta novi selektor malonogometne reprezentance in njegov pomočnik

Ljubljana, 23. november 2021 – Naslednje leto aprila bo na otoku Cozumel v Mehiki pod vodstvom International Socca Federation potekalo svetovno prvenstvo v malem nogometu (Socca World Cup 2022), ki se ga bo udeležila tudi slovenska reprezentanca. Širši izbor igralcev, ki bi se lahko uvrstili v reprezentanco, je narejen, prvi trening je bil tudi že opravljen. Novost pa sta selektor in njegov pomočnik. Za vlogo selektorja je bil izbran Danijel Mitrović, za vlogo njegovega pomočnika oz. glavnega trenerja pa Urban Bajc. 

Tako Mitrović kot Bajc sta zastopala barve Slovenije na preteklem svetovnem prvenstvu leta 2019 na Kreti. Razmere dobro poznata, s sodobnim in atraktivnim pristopom pa bosta združila prvine malega nogometa in futsala z velikim nogometom in temu primerno vodila reprezentanco.

Kdo sta Danijel Mitrović in Urban Bajc?

Danijel Mitrović, selektor slovenske malonogometne reprezentance, prihaja iz Domžal.

Nogometno pot je začel pri NK Factor Ježica (NK Interblock), kjer je nastopal do članov. Kasneje se je preizkusil tudi v futsalu in sicer pri KMN Sevnica. Mali nogomet je igral v ljubljanski ligi Kodeljevo za ekipo Aleja finance, s katerimi je postal tudi prvak lige. Je strateg, odličen poznavalec nogometa, ki je svoje izkušnje treniranja in vodenja pridobival od Mileta Simeunovića.

Danijel Mitrović selektor slovenske malonogometne reprezentance 2022

foto: Aleš Cipot, fotolens.si 

Urban Bajc, pomočnik selektorja slovenske malonogometne reprezentance, prihaja iz Cerknice, živi pa v Ljubljani.

Urban je začel z igranjem nogometa pri šestih letih v NK Cerknica, kasneje pa je prestopil v NK Rakek in se nato vrnil nazaj v Cerknico. S 14 leti je začel igrati v kadetski ligi NK Ilirija ter leto kasneje prestopil v NK Svoboda in z njo postal državni prvak. Za NK Svoboda je igral vse do članov, nato pa se je vrnil v NK Cerknica in jim pomagal, da se je klub uvrstil v 3. SNL. Šele kasneje se je preizkusil kot vratar v Svea lesna Litija, bil z njimi trikrat državni prvak, osvojil super pokal, prestopil v NK Gib beton Zagorje ter ponovno osvojil državni naslov. Nato je prestopil v KMN Bronx Koper in ostal tam dve leti. Po dveh letih je prestopil v KMN Oplast Kobarid in zopet dvignil pokal državnih prvakov. Za slovensko futsal reprezentanco je nastopil približno dvajsetkrat. Večkrat je tudi igral v futsal ligi prvakov. Po poškodbi križne vezi leta 2010 je zaključil z aktivnim futsalom, sedaj pa igra na rekreativni ravni. Urban je bil v sezoni 2009/2010 imenovan za najboljšega vratarja Slovenije. Trenutno deluje pri NK Ljubljana kot trener U-15 ter pomočnik Erminu Rakoviću pri članih. 

Urban Bajc pomočnik selektorja slovenske malonogometne reprezentance 2022

foto: Aleš Cipot, fotolens.si 

S kakšnimi cilji se Mitrović in Bajc odpravljata na svetovno malonogometno prvenstvo? 

“Vloga selektorja mi pomeni nov izziv. Mislim, da lahko s sodobnim pristopom ter združitvijo malega in velikega nogometa pripomorem k še bolj atraktivni in učinkoviti igri,” pravi Mitrović, ki podobno razmišlja o ciljih: “Moj cilj je sestaviti najmočnejšo ekipo za svetovno prvenstvo, prikazati atraktivno in učinkovito igro ter poskušati priti čim dlje.”

Bajc je mnenja, da bi morali glede na uvrstitev iz preteklih let še napredovati in priti med najboljših osem ekip na svetu. “Glede na videno iz prvega treninga širšega izbora sem mnenja, da bi morali priti med osem, potem je pa vse možno.” Tudi njemu vloga pomočnika selektorja predstavlja velik izziv, saj je mnenja, da “lahko glede na svoje izkušnje iz futsala in velikega nogometa veliko pripomore”.

Prvi trening širšega izbora igralcev je bil že opravljen 

Prvi trening širšega izbora igralcev, ki bi se lahko uvrstili na končni spisek, je že potekal v Ljubljani na Kodeljevem, namenjen pa je bil predstavitvi prvenstva, spoznavanju igralcev in znanj, ki jih imajo posamezniki. Bajc je mnenja, da lahko z Mitrovićem glede na prikazano igro sestavita močno ekipo, ki bo posegla po najvišjih mestih.

Naslednji trening širšega izbora igralcev bo potekal v nedeljo, 28. novembra, ob 16. uri v Klečah pri Ljubljani. Tretji trening bo potekal v decembru, Mitrović in Bajc pa bosta predvidoma konec leta oz. v začetku naslednjega sporočila seznam tistih, ki bodo potovali v Mehiko.

Širši izbor slovenska malonogomenta reprezentanca 2022 - SMZ

Prvi trening širšega izbora igralcev za reprezentanco je že potekal, končni spisek pa bosta Mitrović in Bajc sestavila predvidoma konec letošnjega leta oz. v začetku naslednjega.