7 pomembnih nasvetov za odlično organizacijo finala Lige ENA

V petek, 1. junija 2018 ob 20. uri, se bosta v finalu 2. sezone Lige ENA pomerili najboljši malonogometni ekipi iz Slovenije. Slovenska malonogometna zveza je tudi letos objavila razpis, na katerega se lahko prijavijo ekipe, medobčinske zveze in društva, ki želijo organizirati finalno tekmo. Če ste že trdno prepričani, da se boste na razpis prijavili, pa ne veste točno, kako organizirati finale, nadaljujte z branjem. Za vas smo pripravili 7 točk, ki vam bodo olajšale načrtovanje organizacije ter pripomogle k uspehu.

 1. Določitev organizacijske ekipe in načrta

Kot vsaka stvar se tudi organizacija najprej prične v načrtovanju. Izbira ekipe, ki bo pripravljala in skrbela za organizacijo, je zelo pomembna. Izberite najožje sodelavce, ki so pripravljeni poprijeti za delo, in se z njimi dobivajte na sestankih. Naredite si dober načrt, kaj vse potrebujete. Določite osebo, ki bo zadolžena za posamezno nalogo in postavite roke, do katerih boste naloge opravili. Če je organizacijski načrt dobro pripravljen, je tudi sama organizacija veliko lažja.

Izberite najožje sodelavce, ki so pripravljeni poprijeti za delo, in se z njimi dobivajte na sestankih.

 1. Urejanje igrišča

Igrišče z naravno ali umetno travo je pravilno začrtano, če so dimenzije med 50 m × 30 m in 55 m × 35 m. Vrata so velikosti 5 m × 2 m. Kazenski prostor 22 m  x 11 m. Kazenski strel na oddaljenosti 9 m od gola. Ne gre pa tudi brez razsvetljave, saj tekma poteka od 20. ure naprej s podelitvijo pokalov in nagrad ter slavjem po koncu.

Igrišče z naravno ali umetno travo je pravilno začrtano, če so dimenzije med 50 m × 30 m in 55 m × 35 m.

 1. Nujne stvari ob igrišču

Ob igrišču je treba ustrezno poskrbeti za naslednje stvari:

 • Na vidnem mestu ob igrišču so izobešene slovenska, evropska in SMZ zastava.
 • Ob igrišču so razstavljeni promocijski panoji Slovenske malonogometne zveze (po dogovoru s SMZ se lahko doda tudi promocijske panoje organizatorja).
 • Tribune, s katerih si bodo gledalci lahko ogledali tekmo ali če nimate tribun, ustrezno označite prostor za gledalce.
 • Za igralce, sodnike in predstavnike SMZ morajo biti na voljo ustrezni notranji prostori – slačilnice s toplo vodo.
 • Finalna tekma je pomemben dogodek, zato je prav, da ima svoj prostor ob igrišču tudi snemalec (dvignjen prostor oziroma plato, s katerega ima snemalec neoviran pogled na celotno igrišče).
 • Pokrit prostor za podelitev in družabni del po odigrani tekmi.
 • Gostinska ponudba, saj bodo gledalci ter igralci na dogodku z veseljem kaj popili in pojedli.
 • Ustrezno ozvočenje z glasbo, ki se lahko predvaja pred tekmo, v premorom med polčasoma in po tekmi.

Poskrbite za prostor za podelitev in družabni del po odigrani tekmi.

 1. Ključne osebe na samem dogodku

Z organizacijsko ekipo določite osebe, ki bodo prisotne na dogodku ter bodo poskrbele za nemoten potek:

 • Uradni napovedovalec: nekdo iz vaše ekipe ali lokalnega okolja, ki mu napovedovanje ne predstavlja težav.
 • Najmanj 4 pobiralci žog.
 • Najmanj 4 varnostniki/redarji, ki bodo skrbeli, da bo varnost na prvem mestu.
 • Snemalec tekme: to je nekdo iz vaše lokalne televizije ali pa nekdo, ki se ukvarja s snemanjem. Kot je bilo že omenjeno, mu zagotovite prostor, iz katerega bo snemanje potekalo neomejeno.
 • Uradni fotograf tekme.
 • Gostinsko osebje.

Brez dobre gostinske ponudbe na finalu Lige ENA ne gre.

 1. Brez navijačev ni dobre tekme

S promocijo, ki jo boste prevzeli v lokalnem okolju oz. regiji, na državni ravni pa Slovenska malonogometna zveza, je treba privabiti navijače oziroma gledalce. Poleg tistih, ki jih bodo s seboj pripeljale ekipe, poskrbite za domače gledalce. Dogovorite se z lokalnimi malonogometnimi navdušenci, ki ne zamudijo nobene tekme in jih povabite na finale. Navsezadnje je to pomemben športni dogodek, na katerem bo znan novi malonogometni prvak Slovenije za sezono 2017/18.

Dogovorite se z lokalnimi malonogometnimi navdušenci, ki ne zamudijo nobene tekme in jih povabite na finale. Navsezadnje je to pomemben športni dogodek, na katerem bo znan novi malonogometni prvak Slovenije za sezono 2017/18.

 1. Promocija

Dobra promocija bo na tekmo pripeljala veliko število ljudi, kar pa bo zadovoljijo tudi sponzorje. V lokalnem okolju boste za promocijo odgovorni vi, na državnem pa Slovenska malonogometna zveza.

 • Redno obveščajte svoje sledilce prek družbenih omrežij in e-pošte o organizaciji finala.
 • Stopite v stik z lokalnimi ali regionalnimi mediji in jih povabite na dogodek, da poročajo z njega.
 • Razobesite plakate v bližnji okolici z vabilom na tekmo (grafiko bo priskrbela Slovenska malonogometna zveza) ter v bližini igrišč tekem lokalne lige.
 • Dogovorite se za medijske nastope (intervjuje, gostovanje na radiu itd.).
 • Na samem finalu poskrbite za ustrezen prostor, s katerega bodo igralci po tekmi dali izjave. Pano s sponzorji, ki bo v ozadju, bo priskrbela Slovenska malonogometna zveza.

Med drugim poskrbite tudi za ustrezen prostor, s katerega bodo igralci po tekmi dali izjave.

 1. Potek tekme

Pred finalno tekmo lahko organizirate tudi tekmo lokalne lige ali drugo revialno / dobrodelno / eksibicijsko tekmo. Uraden potek tekme se začne s prihodom igralcev na igrišče. Igralci, ki jih spremljajo mladi nogometni upi, se s sodniki in organizatorji tekme podajo na igrišče. Postavijo se na sredino igrišča. Napovedovalec predstavi igralce in strokovno vodstvo obeh ekip ter sodnika. Sledi slovenska himna in začetek tekme. Nogometaši odigrajo tekmo. Po tekmi sledi takojšnja podelitev pokalov in individualnih nagrad na primernem prostoru. Medalje bodo podelili predstavniki SMZ ter organizator. Če boste zagotovili obisk posebnega gosta (župan, znani športnik, znana osebnost …), lahko tudi njega vključite v samo podelitev. Po podelitvi je čas za izjave igralcev, predstavnikov ekip in organizatorjev. Vprašanja poleg medijev lahko zastavlja tudi napovedovalec ali pa predstavnik SMZ. Nato pa se prične slavje in družabni čas s primerno gostinsko ponudbo.

Prihod igralcev in organizatorjev na igrišče na lanskoletnem finalu Lige ENA v Pečarovcih.

Sedaj poznate sedem pomembnih nasvetov za dobro organizacijo finala Lige ENA. SMZ bo po zaključku prijav pregledala, kdo izpolnjuje največ pogojev, ki so predstavljeni v razpisu ter mu dodelila organizacijo. Pri organizaciji finala ima organizator pomoč Slovenske malonogometne zveze, tako kot ima SMZ pomoč s strani organizatorja. S sodelovanjem in medsebojno pomočjo bo finale Lige ENA organizirano tako, kot si naši malonogometaši zaslužijo.