[INTERVJU] NK Begne: Čim bolj bomo poskusili izkoristiti svoje prednosti in se uvrstiti v polfinale

Eden izmed treh gorenjskih četrtfinalistov Lige ENA so tudi NK Begne pod vodstvom Miljenka Bilića. Na nedeljski marčevski dan me takoj po treningu v Lescah pričaka skoraj da celotna ekipa. Poleg Bilića in ostalih igralcev nekaj več besed spregovorim s pomočnikom Žarkom Zrnićem in kapetanom Bojanom Nedeljkovićem, ki igralce povezuje tako na igrišču kot izven njega.   

Skupinsko tekmovanje so NK Begne v 1. slovenski malonogometni ligi Ligi ENA v svoji skupini (C) zaključili na drugem mestu, takoj za ligaškimi nasprotniki NK Smola, in si priigrali četrtfinale, kjer se bodo pomerili s pomursko ekipo NK Kapela Ekosen. V intervjuju so spregovorili o Ligi ENA, svojih skupinskih nasprotnikih NK Smola in ŠD Loška dolina Andifit, s katerimi so se že pomerili, zaupali pa so mi tudi, kaj pričakujejo od četrtfinale tekme z NK Kapela Ekosen.  

 

Koliko časa je že aktivna ekipa NK Begne in kje ste trenutno prisotni?
Miljenko Bilić: Skupaj smo od leta 2005, ko so bili fantje še mladi. V bistvu so se igralci od malih nog družili, potem pa je nekdo v Begnah predlagal, če bi jaz prevzel eno ekipo in tako smo nastali NK Begne. Malo smo potrenirali, začeli smo se bolj družiti, jaz pa sem fante vzel pod svoje okrilje in jih nadzoroval. Trenutno NK Begne igramo v medobčinski ligi malega nogometa Športne zveze Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje. Ogrodje ekipe je že od leta 2005 isto, sem pa tja se kdo zamenja ali pa se priključi kakšen mlajši igralec.

Miljenko_Bilić_NK Begne

Miljenko Bilić uspešno vodi NK Begne: V Ligo ENA smo šli zaradi novega izziva ter da pomerimo moči tudi na državni ravni.

Se igralci družite tudi v prostem času?

Fantje: Še preveč [smeh].

Bojan Nedeljković: Družimo se več kot pa katera koli druga ekipa.

Žarko Zrnić: Zato sploh obstajamo kot ekipa, ker se družimo, vsi smo bili v nogometu.

Fantje: Saj ni nobene ekipe, da bi vse »štimalo«, znamo si pa pogledati v oči in po tekmi povedati, kaj je bilo narobe, potem pa iti tudi na pivo. Da ni zamer in prepirov.

 

Bi rekli, da zaradi povezanosti, ki jo imate tudi izven igrišča, dosegate rezultate?

Fantje: Mislimo da se po nekaj letih druženja že pozna na igrišču. Poznamo se, vemo, kako kdo reagira, samo mogoče moramo to malo boljše na igrišču uskladiti.

 

Zakaj ste se v bistvu odločili, da boste igrali za 1. slovensko malonogometno ligo Ligo ENA?

Miljenko Bilić: V Ligo ENA smo šli, ker vidimo nek izziv, nekaj novega se dogaja za nas. V medobčinski ligi vsako leto igramo z istimi nasprotniki, sedaj pa merimo moči na državni ravni.

Žarko Zrnić_NK Begne

Biliću pri vodenju ekipe pomaga Žarko Zrnić: Izkoristiti bomo poskušali naše prednosti in se uvrstiti v polfinale Lige ENA. Mi gremo na tekmo sproščeno, brez pritiskov.

 

Kakšna pričakovanja ste imeli pred samim tekmovanjem v Ligi ENA?

Miljenko Bilić: Seveda smo pričakovali, da se bomo uvrstili v nadaljnji del tekmovanja, s tem ciljem so tudi igrali tekme.

Žarko Zrnić in Bojan Nedeljković: V tekmovanje smo šli spontano, gnala nas je neka radovednost, da se pomerimo z drugimi ekipami iz Slovenije in ugotovimo, kako se igra drugje.

 

Če spregovorimo še nekaj o skupinskih tekmah. Vaša skupina se je odločila za turnirski način igranja, zato ste tekme najprej odigrali na gorenjskem terenu, potem pa še na notranjskem. Pa me zanima, kakšen nasprotnik je NK Smola glede na to, da z njimi igrate že v domači ligi?

Žarko Zrnić: Občutek, ko smo igrali s Smolo, ni bil nič kaj drugačen, kakor takrat, ko igramo v domači ligi. Ironija je bila ravno v tem, da jih zelo dobro poznamo, poznamo njihove skrivnosti, je bil pa rezultat spet presenečenje. Na prvi tekmi smo vodili že 3:0 proti njim, pa so nas obrnili.

Bojan Nedeljković: Fante iz ekipe Smola dobro poznamo, se z njimi družimo tudi izven igrišča. Z njimi imamo v domači ligi derbije, tudi na lestvici smo zelo blizu. V bistvu so tekme med nami in Smolo že od nekdaj derbiji.

 

Torej vas je zbodel rezultat 4:3 za Smolo na prvi tekmi?

Fantje: Nas je zbodlo, seveda [smeh].

Bojan Nedeljković_NK Begne

Kapetan Bojan Nedeljković igralce povezuje tako na igrišču kot izven njega.

Z NK Smola ste se nato pomerili še v Loški dolini, kjer ste igrali izenačeno. Je bil nad vami pritisk, da jo zmagate že zato, ker ste tekmeci iz domače lige in je šlo za prvo mesto v skupini?

Fantje: Ta ekipa nam od nekdaj ne paše in večkrat dobijo z nami tekmo. Smo pa po moči približno na istem, čisto odvisno od dneva in ekipe, ali je celotna ali je kdo poškodovan itd.

Žarko Zrnić: Neki psihološki kompleksi so definitivno. Se je pa poznalo, da so bili igralci že utrujeni.

Miljenko Bilić: Tisti dan smo namreč dopoldne v domači ligi odigrali eno tekmo, potem pa še dve v Loški dolini za Ligo ENA, ampak mi smo uživali. Odziv iz naše strani je zelo dober, naredili smo izlet, spoznali smo se, se pogovorili, skratka odlično je bilo.

 

Ekipo ŠD Loška dolina Andifit ste premagali doma in v gosteh in jo tako z NK Smolo izločili iz nadaljnjega dela tekmovanja. Kako bi opisali njihovo ekipo in njihov način igranja?

Fantje: Videli smo, da so malo mlajši od nas, drugače pa zelo lepo igrajo. Na prvi tekmi so nas prvih deset minut ubijali, potem smo pa mi zadeli dvakrat, trikrat, so se pa porazgubili.

Žarko Zrnić: Pri nas so se mogoče malo bolj poznale izkušnje, ker smo malo starejši.

Miljenko Bilić: Ampak če bi nam oni sledili, bi bilo pa čisto drugače. Tudi potem v Loški dolini so imeli dobre šanse, da povedejo nad nami.

Luka Nedeljković_Rok Rožmanič_NK Begne

V četrtfinalu NK Begne čaka tekma z NK Kapela Ekosen. Posebne strategije za zmago nimajo, bodo pa fantje, ki se dobro znajdejo v kaosu na igrišču, dali vse od sebe.

Se že kaj pripravljate na četrtfinalno tekmo?

Žarko Zrnić: Začeli smo s pripravami pred kakšnim mesecem, v bistvu ne toliko samo za Ligo ENA, ampak tudi da se fantje zbudijo po dolgi zimi. Nasprotnika ne poznamo, tako da niti ne vemo, na kakšen način naj se pripravljamo. Jaz rezultatsko ne pričakujem nič, želim pa, da fantje dajo vse od sebe, potem bomo pa videli.

 

Imate kakšno posebno strategijo?

Fantje: Ne izdamo [smeh] …

Žarko Zrnić: Ne, ne taktiziramo, nimamo strategije, enostavno bomo poskusili čim bolj izkoristiti svoje prednosti. Igrali bomo tako, kot znamo.

 

Boste kaj stavili na vašega najboljšega strelca Marka Grilca?

Fantje: A so stavnice? [smeh]

Žarko Zrnić: Absolutno. On je v bistvu obrambni igralec, ki je najboljši strelec, kar je zelo zanimivo. Smo s tem mogoče pokazali, da igramo moderen nogomet, pričakujemo pa od njega seveda pomoč.

IMG_1241

NK Begne: Želimo si igrati tudi v naslednji sezoni Lige ENA, saj zelo uživamo.

Vaš nasprotnik v četrtfinalu so NK Kapela Ekosen. Ste se že kaj pozanimali o njih?

Fantje: Malo smo se ja, vemo, da imajo dobre igralce. Mi se jih ne bojimo, ne igra to nobene vloge. Mi se ubadamo sami s sabo in to je to. Nimamo časa še za druge.

 

Glede na to, da so Pomurci v malem nogometu zelo močni, veliko ljudi se pri njih tudi udeležuje tekem, kaj pričakujete?

Žarko Zrnić: Mi bomo prišli na tekmo s hladno glavo in šli mirno.

Bojan Nedeljković: Mislim, da se atmosfere tam, igralcev in ostalega ne bomo ustrašili, da nas bo bolj dvignilo. V kaosu se znajdemo.

 

Mislite, da boste eden izmed polfinalistov Lige ENA?

Žarko Zrnić: Želje so, bomo pa videli, kako se bo razpletlo. Da bi delali pritisk na igralce, zdaj pa moramo zmagati, to je neučinkovito in brez pomensko.

Bojan Nedeljković: Gremo na zmago seveda.

 

Nazadnje da vas povprašam še nadaljevanju Lige ENA. Že kaj razmišljate o drugi sezoni?

Fantje: Ja, seveda, si želimo, da bi igrali tudi v drugi sezoni, saj se imamo res dobro.

nk-begne

Intervju sem opravila Simona Truden.