[INTERVJU] Bubka bar Gofar Brežice: Ekipni duh nam ni nikoli manjkal

V prijetnem ambientu gostilne Bubka bar se v Dečnem selu, nedaleč proč od Brežic, dobim s tremi fanti četrtfinalne ekipe Lige ENA Bubka bar Gofar Brežice. Pripravljeni za pogovor me pričakajo vodja ekipe Marko Golobič, najboljši strelec ekipe Filip Omerzu in njihov sponzor Goran Mohorko. Mohorko, ki vodi uspešno tiskarno Gofar in močno podpira razvoj malega nogometa, z veseljem vlaga v ekipo, za katero pravi, da so ena boljših klap. Igralci ekipe tekmujejo v medobčinski malonogometni ligi Krško–Brežice, so bolj vajeni igranja na asfaltu, vendar jim tudi travnata podlaga ne dela težav. Fantje, ki povečini prihajajo iz Brežic, se družijo tudi izven igrišča, z veseljem pa se ustavijo v Bubka baru na sproščenem druženju.    

Skupinsko tekmovanje so Bubka bar Gofar Brežice v 1. slovenski malonogometni ligi Ligi ENA v svoji skupini (D) zaključili na drugem mestu in si priigrali četrtfinale, kjer se bodo s pomursko ekipo ŠD Černelavci pomerili na dveh tekmah, predvidoma v aprilu. Kaj so povedali o Ligi ENA, o  svojih skupinskih nasprotnikih ŠD Ribno in ŠD Trnava, s katerimi so se že pomerili, o četrtfinalu in še marsičemu pa preberete v nadaljevanju.          

 

Koliko časa je že aktivna ekipa Bubka bar Gofar in kje ste trenutno prisotni?

Marko Golubič: Trenutno igramo v ligi Krško–Brežice na asfaltu, igramo 4 + 1, v tej sestavi smo bolj kot ne šest let, v zadnjih dveh letih smo dobili veliko okrepitev, Filipa Omerzuja, drugače pa se poznamo že od nekdaj. Smo po večini fantje iz krške in brežiške občine.

Goran Mohorko: Ogrodje ekipe so Brežičani. Imamo tri Golobiče, ki so že pol ekipe [smeh]. Bubka bar Gofar obstaja že dlje časa. Prvotno je bila ta ekipa zamišljena samo kot ekipa, ki igra na turnirjih. Potem pa se je skozi leta dokazalo, da to ni najboljša rešitev, ker so bili fantje iz vseh ekip in niso dihali skupaj. Meni rezultat na prvem mestu ni najbolj pomemben, ampak je to, da ekipa paše skupaj, da je borba na igrišču. Jaz imam samo eno zahtevo, in sicer da fantje dajo vse od sebe na igrišču. Za nas so včasih igrali prvoligaši, najboljša imena v Sloveniji, ampak ni funkcioniralo in ko smo začeli s tem, da smo iz naše lige naredili eno ekipo, smo bili pa čedalje boljši. Da smo pa prav kot ekipa nekje nastopali, je bilo pa prvič leta 2005. Gofar se je kot sponzor pridružil leta 2009. Trenutna ekipa so ena najboljših klap, kar jih je igrala za Bubko, dihajo skupaj ne glede na rezultat, se družijo, veselijo. Meni je to več vredno, kot vse ostalo.

 

Se igralci družite tudi v prostem času?

Filip Omezu: Družimo se tudi izven nogometa, seveda [smeh].

Marko Golobič: Tudi za vikende in v malo manj zdravih okoliščinah [smeh].

????????????????????????????????????

Marko Golobič je vodja ekipe Bubka bar Gofar: Res nam je dobro, da gremo na tekme izven Brežic, da se podružimo, spoznavamo druge ekipe. 

Zakaj ste se v bistvu odločili, da boste igrali za 1. slovensko malonogometno ligo Ligo ENA?

Filip Omerzu: Zato, ker se nam zdi to nov izziv. V naši ligi igramo na asfaltu, zato se nam je zdelo dobro, da se preizkusimo še na travi.

Marko Golobič: Pa še super se nam je zdelo to, da gremo na tekme izven Brežic, da se družimo in spoznavamo druge ekipe. Res nam ni težava, da kam gremo. Ta sistem nam je super, da nekam gremo, se pomerimo v malem nogometu, spoznavamo ljudi, se podružimo.

Goran Mohorko: Če pogledam sedaj za nazaj na skupinski del tekmovanja, smo se dejansko po tekmah družili, nekaj se je speklo, popilo, z nasprotniki smo poklepetali in tako naprej.

 

Kakšna pričakovanja ste imeli pred samim tekmovanjem v Ligi ENA?

Marko Golobič: Da bomo igrali 5 + 1 [smeh], 6 + 1 nismo nikoli igrali.

Goran Mohorko: Eden nam vedno viška hodi tam v gneči na igrišču in ne pridemo toliko do izraza [smeh]. Pri igranju 6 + 1 pride bolj do izraza tehnična igra. Razlika je tudi v tem, da pri 5 + 1 lahko en posameznik odloči tekmo, pri 6 + 1 pa bolj težko.

 

Če pogledamo najprej skupinske tekme. Pomerili ste se z gorenjsko ekipo ŠD Ribno. Prvo tekmo v Ribnem ste dobili z 1:0, drugo na Brežiškem pa ste izgubili z 8:1. Kakšna ekipa je za vas ekipa iz Ribnega?

Filip Omrezu: Fantje dobro igrajo.

Goran Mohorko: Mogoče bom jaz malo lažje komentiral, ker sem bil ob igrišču. Prvo tekmo smo odigrali v Ribnem pri Bledu. Videlo se je, da so imeli željo po zmagi ter da so nas malo podcenjevali. Dejstvo pa je, da so to fantje, ki so trenirali veliki nogomet in se na malem igrišču niso najbolje znašli, imeli pa so veliko željo, da zmagajo. Te želje po zmagi niso znali najbolje vnovčiti, fokusirali so se na vse drugo, samo ne na igro in to nam je bilo v prid. Ko pa so prišli k nam, so nas pa povozili, ker je pri nas teren malo širši in so se lažje znašli. Je pa res, da smo bili mi takrat malo okrnjeni pa še poškodovane igralce smo imeli.

Marko Golobič: Ampak realno so bili boljši.

Goran Mohorko: Fantje so dobri igralci, pozna se jim, da so trenirali v Avstriji, medtem ko pri nas velikega nogometa razen enega ni igral nihče. So pa ŠD Ribno, kar sem jaz gledam tekme, ena bolj perspektivnih ekip, ki gre s čisto glavo na tekmo. Če bodo odigrali tako, kot so odigrali pri nas v gostih, so lahko favoriti. Odigrali so vse, lahko bi rekli po učbeniku, kaj so nam delali. Vsak njihov igralec je bil sposoben dva naša obrniti, zadeti vse.

 

Drugi nasprotnik v skupinskem delu je bila ekipa ŠD Trnava. Z njimi ste najprej zmagali z 2:1, nato pa povratno tekmo izgubili s 4:3. Kako jih ocenjujete?

Marko Golubič: Na domačem terenu smo zmagali in se mi zdi, da smo bili boljši. Drugo tekmo smo sicer izgubili, smo pa bili po mojem mnenju tudi tu boljši, a nikakor nismo mogli zadeti.

Filip Omerzu: Na tej tekmi, ki smo jo izgubili, so nam najprej dali dva zadetka, mi pa smo jih celo tekmo lovili. Bil je dež, vse je bilo mokro, a nam je le uspelo izenačiti, potem pa smo v zadnji minuti dobili zadetek in Trnava je slavila.

 

Ste pričakovali, da boste napredovali iz skupinskega dela v četrtfinale?

Marko Golobič: Seveda smo, sicer smo bili potem odvisni tudi od Ribnega, kako bodo odigrali s Trnavo, ni bilo vse samo v naših rokah, ampak ja, želeli smo si napredovanja.

 

Ste imeli kakšno posebno strategijo, stavite na strelce oziroma v tem primeru na Filipa, ki je trenutno vaš najboljši strelec?

Filip Omerzu: Ne, mi nikoli ne igramo na posameznike.

Marko Golobič: Ne, mi igramo kot ekipa, brez fokusa na neke posebne igralce.

 

Filip, kako se počutiš v ekipi glede na to, da si šele dve leti z njimi?

Filip Omerzu: Odlično se počutim. Ekipa je dobro organizirana, dobro delujemo.

????????????????????????????????????

Filip Omerzu je v ekipi Bubka bar Gofar dobri dve leti. Po skupinskem delu Lige ENA je najboljši strelec v ekipi. Bo tako nadaljeval tudi v spomladanskem delu tekmovanja?

 

V četrtfinalu se boste pomerili s ŠD Černelavci. Ste jih že kaj preverili in ali se že kaj pripravljate na četrtfinale?

Filip Omerzu: Smo preverili, kam gremo na gostovanje.

Marko Golobič: Bi rekel, da so resna ekipa. Smo že v kontaktu glede organizacije. Sicer pa bomo pred četrtfinalom malo trenirali, da se navadimo na travnat teren in na žogo, drugače pa ne bomo nekaj strateški.

Goran Mohorko: Pričakujemo, da bodo privabili ljudi, tudi Pomurje je zelo organizirano, vsaka ekipa ima društvo in stvari delujejo.

 

Kaj pričakujete od prve četrtfinalne tekme?

Marko Golubič: Težko bo …

Goran Mohorko: … če si športnik, vedno pričakuješ zmago.

Marko Golobič: Pričakujemo resnost in gremo na zmago. Pa da ne dobimo zadetka seveda.

Goran Mohorko: V Pomurju ima skoraj da vsaka vas igrišče, znajo privabiti veliko gledalcev, mi pa jih recimo nismo navajeni, tako da bodo polne tribune nekaj novega za nas. Sicer pa nismo ekipa, ki bi hrepenela, da je samo rezultat dober, ampak sta prioriteti druženje rekreacija. Na igrišču pa da dajo fantje vse od sebe. Tile fantje so ekipa in jaz to cenim. Ne igrajo na to, da bodo pridobili ekstra dobre igralce v ekipo samo zato, da bodo zmagali, ampak jim je bolj pomembno, da dihajo skupaj.

 

Razmišljate že o drugi sezoni Lige ENA?

Goran Mohorko: Jaz kot sponzor absolutno razmišljam.

Marko Golobič in Filip Omrezu: Ja, seveda, mi uživamo na gostovanjih, da se preizkusimo z drugimi in da se podružimo.

 

Dotaknila bi se še ene teme, in sicer upada igranja malega nogometa. Je to po vašem mnenju tudi zato, ker igralci v ligah vsako leto pomerijo med seboj in nimajo več nekega izziva?

Goran Mohorko: Ja, mladih ni več, ne prihajajo. Težava je tudi v tem, ker imaš ekipe, ki igrajo med seboj že deset let in potem se z njimi pomeri ena mlada ekipa in jih starejši razvozijo. Ni več tega, kot so tile fantje, da so se kljub takim težavam borili in vztrajali pa so čez tri leta osvojili mesto prvaka. Pri nas se konstantno razvijata tudi futsal in veliki nogomet in se mladi porazdelijo. Če nam bo v občini uspelo, bomo letos naredili travnato igrišče za mali nogomet, ker jaz vem, kaj je meni asfalt pustil – same poškodbe in želim mlajšim omogočiti, da bodo igrali na boljšem terenu. Veliki težavi za upad športa ali malega nogometa vidim v tem, da se izpostavlja samo uspeh in samo željo po uspehu (ne pa toliko željo po rekreaciji, druženju), drugo so pa finančne težave. Želja po uspehu preraste rekreacijski nogomet in mu lahko škoduje.

????????????????????????????????????

Goran Mohorko ekipo Bubka bar Gofar Brežice podpira z vsem srcem: Trenutna ekipa so ena najboljših klap, kar jih je igrala za Bubko, dihajo skupaj ne glede na rezultat, se družijo, veselijo. Meni je to več vredno, kot vse ostalo.

Goran, kakšne obveznosti imaš ti kot sponzor do ekipe?

Goran Mohorko: Jaz jim pokrijem vse stroške, ki nastanejo s tekmovanjem. Igralci niso plačani in jih ne želim, ker mi to igramo rekreativno. Ko začneš igrati za denar, je konec. So pa tudi fantje taki, da mi ne dovolijo več česa plačati.

 

Kaj te motivira, da vlagaš v to ekipo?

Goran Mohorko: Od nekdaj hrepenim po tem, da imam ekipo, ki diha med seboj in z mano. Ter da ko grejo recimo na turnir, da ni prodane duše. Predanost ekipe mi je nekaj najpomembnejšega, zato z veseljem vlagam v njih in bom še naprej vlagal v njih.

Bubka bar Gofar se bo v četrtfinalu pomerila z ekipo ŠD Černelavci. Če jih bosta ekipni duh in malonogometno znanje popeljala do polfinala pa bomo izvedeli predvidoma aprila.

Bubka bar Gofar se bo v četrtfinalu pomerila z ekipo ŠD Černelavci. Če jih bosta ekipni duh in malonogometno znanje popeljala do polfinala pa bomo izvedeli predvidoma aprila.

Intervju sem opravila Simona Truden.