[INTERVJU] NK Smola: Tekma proti Ključarovcem bo težka, vendar se je že veselimo

Druga gorenjska ekipa malega nogometa, ki se ji je uspešno uspelo uvrstiti v četrtfinale Lige ENA, je NK Smola. Z vodjo ekipe Žigom Mudriničem, njegovim očetom Zoranom Mudriničem in pa trenerjem Matjažem Klemencem se dobim v Lescah, kjer mi zaupajo več o zgodovini ekipe in podelijo z menoj njihov način razmišljanja. Klub, ki uspešno obstaja že 32 let, je nastal iz dveh ekip (Smole in Triglavske), ustanovitelj nove Smole je bil Zoran Mudrinič, vodja takrat pa je postal njegov oče Aco Mudrinič. Da Žiga, ki prihaja iz 3. generacije Mudriničev, uspešno krmari klub naprej, priznava tudi trener Matjaž Klemenc, ki s svojo umirjeno in premišljeno glavo prenaša svoje izkušnje na mlajše igralce.

NK Smola tekmuje v medobčinski ligi malega nogometa Športne zveze Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje, kjer so konkurenti Begnam in Ribnemu, prav tako četrtfinalistoma Lige ENA. V skupini C Lige ENA so osvojili 1. mesto in skupaj z NK Begne iz nadaljnjega tekmovanja izločili ekipo ŠD Loška dolina Andifit. V četrtfinalu se bodo pomerili s Pomurci Transpak Ključarovci, in sicer bodo prvo tekmo odigrali v soboto, 15. aprila 2017, ob 20. uri v Ključarovcih. S tremi predstavniki ekipe pa ne spregovorim samo o njih samih, temveč jih povprašam tudi o ligaških konkurentih NK Begne, kot vedno pa me zanima, na kakšen način se bodo pripravili na četrtfinale proti Ključarovcem.

 

Koliko časa je že aktivna ekipa NK Smola, od kdaj obstajate in kje ste trenutno prisotni?

Matjaž Klemenc: Zdaj bo 32 let. Začeli smo igrati na travi in asfaltu, potem smo igrali samo na asfaltu, potem smo pa začeli v četrti skupini v tej naši ligi na travi, pa smo šli potem v tretjo, drugo, potem pa napredovali v prvo. Drugače pa je NK Smola nastala iz dveh ekip, Smole in Triglavske. Ustanovitelj nove Smole je bil Zoran Mudrinič, vodja ekipe pa njegov oče Aco Mudrinič. Štafetno palico je prevzel tretji iz generacije Mudriničev, Žiga. Brez njega bi NK Smola še težko obstala, saj je večina fantov, ki sedaj igrajo v NK Smola, pripeljal on. Aco je zaradi zdravstvenih težav tri leta nazaj pustil vodenje NK Smola, a z veseljem spremlja naše rezultate.

Žiga Mudrinič: Igramo v medobčinski ligi malega nogometa Športne zveze Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje. Ogrodje ekipe je skupaj nekih osem let, smo pa seveda v zadnjih dveh letih dodali nekaj okrepitev.

 

Kako bi se opisali kot ekipa? Se družite v prostem času?

Žiga Mudrinič: Niti ne, po pravici povedano se bolj malo, čeprav tudi na tem delamo zadnje čase in se tudi na rezultatih malo bolj pozna. Konec koncev se sedaj, ko delamo malo več na druženju, tudi ta ekipni duh pozna na igrišču. V zadnjih letih tudi bolj igramo eden za drugega. Včasih recimo smo imeli več igralcev, ki so šolani, trenirani pa smo slabše igrali.

Matjaž Klemenc: V ekipi mora biti neko zaupanje. Ni pa kakovost igralcev pogoj, da bo ekipa uspešna. Raje imam nekoga, ki ni treniran, kot nekoga, ki je zvezdnik in po svoje nekaj dela.

NK Smola_Mudrinič_Mudrinič_Klemenc

Matjaž Klemenc, trener NK Smola, igralec Zoran Mudrinič ter vodja ekipa Žiga Mudrinič. 

 

Zakaj ste se v bistvu odločili, da boste igrali za 1. slovensko malonogometno ligo Ligo ENA?

Matjaž Klemenc: Čisto zato, da vidimo, kako se drugje igra. Da vidimo, kakšni so pogoji igrišč, malonogometnih objektov, pa da sploh vidimo, kje smo kot ekipa.

Žiga Mudrinič: Tako ja, da vidimo samo moč naše lige, ki jo igramo ter pa tudi naše ekipe. Te domače lige smo se mogoče vsi že malce naveličali, vsako leto so isti nasprotniki in lahko rečem v svojem imenu in v imenu celotne ekipe, da je Liga ENA zelo dobra popestritev.

Zoran Mudrinič: Ker sedaj pa že druge ekipe sprašujejo, kdaj igramo, kako se prijaviti v Ligo ENA in tako naprej.

 

Kakšna pričakovanja ste imeli pred samim tekmovanjem v Ligi ENA?

Matjaž Klemenc: Želja je bila, da napredujemo iz skupinskega dela v četrtfinale.

Žiga Mudrinič: Res se nam pa ni sanjalo, kakšne so ekipe, kako so močne. Malo smo se tudi ustrašili, ker so drugačna pravila, kot jih imamo v domači ligi, večje število igralcev v polju in smo bili zaskrbljeni, da nam bo to delalo težave. Naša skupina je igrala na turnirski način in moram reči, da nam je to na prvem turnirju pri nas na Gorenjskem kar povzročalo težave. Ko smo šli pa na drugi turnir v Loško dolino, smo se pa že navadili in sedaj gremo do konca.

Matjaž Klemenc: Suvereno tole [smeh]. Se bom po nogometno izrazil, naši mladi v ekipi razmišljajo kot Hrvaška, mi »tastari« pa bolj kot Slovenija [smeh].

Žiga Mudrinič: Zato pa je dobro, da imamo mešanico generacij. Da nas starejši malo zaustavijo, ko preveč »sanjamo« pa da tudi mi mladi prenašamo znanje na starejše [smeh].

Matjaž Klemenc

Matjaž Klemenc: Res smo se zagreli za tisto prvo tekmo v Loški dolini z njimi, da moramo zmagati. Po tej tekmi oz. zmagi nad njimi so se pa vrata za napredovanje že lepo odprla.

Če spregovorimo še nekaj o skupinskih tekmah. Vaša skupina se je odločila za turnirski način igranja, zato ste tekme najprej odigrali na gorenjskem terenu, potem pa še na notranjskem. Pa me zanima, kakšen nasprotnik je NK Begne glede na to, da z njimi igrate že v domači ligi?

Žiga Mudrinič: V domači ligi mogoče na njih bolj gledamo kot na nasprotnike. Seveda smo jih tudi v Ligi ENA med samo tekmo gledali kot nasprotnike, skupinsko smo bili pa bolj neki zavezniki. Smo si želeli, da oboji Gorenjci s skupine pridemo naprej. So pa zahteven, enakovreden nasprotnik.

Matjaž Klemenc: Je bila pa odločilna tekma z Begnami tista prva, ko smo polčas izgubljali s 3:0 pa smo se vrnili nazaj in zmagali s 4:3.

Zoran Mudrinič: V Begnah pa so v bistvu igralci že od prej šolani, so zelo dobri.

 

Tretja ekipa v vaši skupini je bila ŠD Loška dolina Andifit. Z njimi ste prvo tekmo izgubili s 3:1, na domačem terenu pa ste jih premagali s 3:2. Kako bi opisali njihovo ekipo in njihov način igranja?

Matjaž Klemenc: Bi recimo lahko bolj napredovali.

Žiga Mudrinič: Tudi po prvem turnirju smo imeli občutek, da smo si zaslužili več, smo imeli žal nekaj smole [smeh]. Se nam je poznalo pa tudi to, da so pravila Lige ENA drugačna, kot so v naši ligi, in smo imeli težave. Ekipo iz Loške doline smo si ogledali na ogrevanju pred prvo tekmo na Gorenjskem in smo bili prepričani, da moramo izkoristiti našo fizično moč. So pa fantje pokazali, da znajo igrati mali nogomet.

Matjaž Klemenc: Res smo se zagreli za tisto prvo tekmo v Loški dolini z njimi, da moramo zmagati. Po tej tekmi oz. zmagi nad njimi so se pa vrata za napredovanje že lepo odprla.

Žiga Mudrinič

Vodja in motor Smole Žiga Mudrinič: Vemo, da bo s Ključarovci težka tekma, smo pa tudi mi toliko prepričani vase, da vemo, da smo enakovreden nasprotnik pa naj zmaga boljši.

Druga tekma v Loški dolini, ki ste jo odigrali z NK Begne, je bila odločilna za prvo mesto v skupini. Kakšna je bila tekma iz vaše perspektive? NK Begne so v intervjuju povedali, da so bili že malo utrujeni pa me zanima, če ste bili zadovoljni z izenačenim rezultatom 1:1?

Žiga Mudrinič: Tudi mi smo bili utrujeni oz. se nam je ta utrujenost poznala na igrišču. Smo pa vedeli, da tako slabe tekme, kot smo jo odigrali na Gorenjskem z njimi, ne moremo odigrati in smo računali na to, da bomo zmagali. Žal pa smo odigrali še eno slabo tekmo in smo v bistvu remizirali kar po sreči.

 

Ste si potem s tem prvim mestom v skupini dokazali, da ste dobri?

Žiga Mudrinič: Tako ja, da gremo sedaj samozavestno na naslednjega nasprotnika naprej [smeh].   

 

Vaš nasprotnik v četrtfinalu bodo Transpak Ključarovci. Se že kaj pripravljate na četrtfinalno tekmo?

Žiga Mudrinič: Načeloma ne. Bomo pa poskušali vsaj eno tekmo malo bolj odigrati zares, preden gremo v Prekmurje. Trenutno tudi igrišča nimamo, ker nam ga spreminjajo v umetno travo, tako da čakamo, da se tole uredi.

 

Boste kaj strateški na četrtfinalni tekmi?

Žiga Mudrinič: Težava je, ker ekipe ne poznamo, ne vemo, kako igrajo, kakšni so. Imaš mogoče kakšne posnetke? [smeh] Po drugi strani pa tudi oni ne poznajo nas.

 

Boste mogoče stavili na kakšne posameznike v ekipi, recimo na najboljšega strelca?

Žiga Mudrinič: Če pride na tekmo, potem definitivno lahko pomaga [smeh].

Matjaž Klemenc: Če z mojega stališča gledamo, jaz hočem, da je ekipa, ne pa posamezniki. Ne bomo gledali na nekoga samo zato, da bo prvi strelec.

Žiga Mudrinič: Jaz bi rekel, da smo kot ekipa močni in da različni igralci na različnih tekmah igrajo največ. Vedno sicer nek posameznik izstopa, vendar nikoli ne isti. Če imamo dober dan, je pa vedno nekdo, ki lahko naredi preobrat in potegne ekipo za seboj.

Zoran Mudrinič

NK Smola je nastala iz dveh ekip, Smole in Triglavske. Ustanovitelj nove Smole je bil Zoran Mudrinič (na sliki), vodja ekipe pa njegov oče Aco Mudrinič. Štafetno palico je prevzel tretji iz generacije Mudriničev, Žiga. 

Glede na to, da so Pomurci v malem nogometu zelo močni, veliko ljudi se pri njih tudi udeležuje tekem, skoraj da vsaka vas ima svojo ekipo, me zanima, kaj pričakujete od četrtfinalnih tekem?

Žiga Mudrinič: Ne, nas nič se skrbi in se v bistvu veselimo tekem. Vemo, da bo težka tekma, smo pa tudi mi toliko prepričani vase, da vemo, da smo enakovreden nasprotnik pa naj zmaga boljši.

Zoran Mudrinič: Pa tudi verjetno je liga v Prekmurju zelo močna, ker imajo ogromno ekip. Pa ne rečemo samo za Ključarovce, celotno Prekmurje je zelo malonogometno močno in tega se zavedamo.

 

Nazadnje da vas povprašam še nadaljevanju Lige ENA. Že kaj razmišljate o drugi sezoni?

Žiga Mudrinič: Smo zainteresirani tudi za drugo sezono, seveda. Bomo tudi finančno načrtovali, da se bomo lahko udeležili druge sezone. Je pa tako, da bi brez naših sponzorjev, katerim se iz srca zahvaljujemo, težko delovali.

Zoran Mudrinič: Že v naši ligi recimo so veliki stroški in je težava za igralce, zato je zelo dobrodošlo, da nam sponzorji pomagajo.

 

Kdo vam pomaga in na kakšen način?

Žiga Mudrinič: Moram omeniti VH storitve kot našega večletnega glavnega donatorja. Z odlično hrano po tekmah nas razvaja Gostilna Avguštin, za priprave in »team buildinge« v tujini skrbi Turistična agencija Prima Travel. Popolna postava nam pomaga z nasveti, športno prehrano in dodatki ter Fitnes center Top Lesce, kjer treniramo ne glede na vremenske razmere. Moram pa omeniti še Bistro 7, kjer proslavljamo naše zmage, včasih pa tudi poraze [smeh]. Še enkrat najlepša hvala vsem, ki pripomorejo, da je NK Smola močna.

 

Intervju sem opravila Simona Truden.