Intervju s predsednikom Petrom Pustom: Želimo si čimprejšnje vrnitve na zelenice

Skoraj da ni vasi v Sloveniji, v kateri ne bi igrali malega nogometa na travi. Za razširjenost športa in povezovanje na državni ravni skrbi Slovenska malonogometna zveza, ki se vsako leto z reprezentanco udeleži svetovnega prvenstva. O preteklem letu in načrtih za prihodnost smo se pogovarjali s predsednikom SMZ Petrom Pustom.

 

Pandemija koronavirusa je letos močno vplivala na šport. Kako ste se prilagodili v Slovenski malonogometni zvezi?

Spomladanski del pretekle sezone Lige ENA in Lige Kodeljevo se je začel z zamikom, tekme so bile odigrane brez gledalcev, v Ligi ENA pa smo prvič organizirali »final 4« v enem dnevu. Imeli smo srečo, da sta bili obe sezoni lig končani brez težav. Jeseni smo začeli novi sezoni teh lig, ki pa sta se žal predčasno zaključili. V Ligi Kodeljevo bomo manjkajoče kroge odigrali spomladi, verjetno bo enako z Ligo ENA. Čeprav smo bili oz. smo zaradi koronavirusa omejeni, se obseg našega dela ni zmanjšal. Po pogovorih in usklajevanjih smo v jeseni objavili ustanovitev lige Ekosen v Mariboru, ki pa se žal zaradi omejitev ni pričela. Žal je odpadlo tudi svetovno malonogometno prvenstvo Socca World Cup, ki bi moralo letos potekati v Mehiki. Ker se ravno bliža konec leta, bi tudi organizirali eno druženje z našimi člani in akterji, pa bomo morali žal z vsemi srečanji v živo še malo počakati.

 

Če začneva pri letošnji sezoni ljubljanske malonogometne lige Kodeljevo, v kateri si tudi sam zelo aktiven. Kako trenutno poteka ta sezona?

Ko smo pred štirimi leti ustanavljali malonogometno ligo v Ljubljani, so nam govorili, da se ne izplača, da zanimanja ne bo in da nogomet v naši prestolnici izumira. Dobro, da smo šli svojo pot in že takrat videli potencial v tem, saj se liga iz leta v leto veča, letošnja sezona nas je pa sploh presenetila, saj smo imeli toliko prijav ekip, da smo morali tekmovanje iz enega dne razširiti na dva. Ugotavljam, da je ta liga korak v pravo smer, saj je Ljubljana željna igranja. Žal nam je drugi val epidemije skrajšal jeseni del za dva kroga, ki ju bomo odigrali v spomladanskem delu, bo pa boj za naslov prvaka glede na videno v jesenskem delu zelo zanimiv.

 

Ko smo že pri malonogometnih ligah v mestih. Če koronavirusa letos ne bi bilo, bi v jeseni verjetno pričeli prvo sezono malonogometne lige Ekosen tudi v Mariboru? 

Res je. Ideje oz. pogovori o ustanovitvi lige v Mariboru so potekali že vsa ta leta našega delovanja, letos pa se je ideja končno realizirala. Povezali smo se s podjetjem Ekosen, ki je v nas prepoznalo potencial za sodelovanje, vodja lige pa je postal Viki Rep, ki dobro pozna mariborsko sceno. Tako mi kot Ekosen in Viki smo vložili veliko priprav v ustanovitev lige in promocijo. Če bi bilo vse po sreči, bi liga že potekala, tekme pa bi se igrale na igrišču z umetno travo v Areni Sport v Rogoznici. Tudi ekipe so se hitro prijavljale, s čimer smo si dokazali, da je potreba po takšni ligi v Mariboru še kako velika. Pri tem projektu pa moram poleg Vikija in izjemne podpore Ekosena izpostaviti še našega Simona, ki se je angažiral in, po domače povedano, porinil voz naprej. Srčno upam, da bomo z naslednjim letom lahko že omogočili igranje malega nogometa tudi v tej ligi.

 

So ideje za ustanovitev malonogometnih lig še v kakšnih drugih mestih?

Seveda so. V našem idealnem scenariju bi vsaka občina oz. vsako mesto imelo svojo ligo. Cilj Slovenske malonogometne zveze ni samo povezovanje malega nogometa, temveč tudi pomoč pri ustanovitvi takšnih lig. Marsikomu pomagamo z malonogometnimi pravili, pa sistemom tekmovanja, samo organizacijo, ligam pa nudimo tudi platformo za promocijo, saj imajo prek nas lahko večji doseg, kot bi ga imeli sicer. V Slovenski malonogometni zvezi sanjamo o scenariju, da bi vsaka občina imela svojo ligo. Prve ekipe iz teh lig bi se pomerile na regijski ravni, potem pa bi te najboljše regijske ekipe tekmovale še v naši državni Ligi ENA in se borile za naslov prvaka. Žal so predeli Slovenije, v katerih je mali nogomet na vrhunski ravni, kot je recimo v Prekmurju in Prlekiji, so pa tudi regije, kjer malega nogomet ni, zato tak scenarij še ni možen.

 

Pri širjenju vedno pripomore tudi povezovanje. Kakšno je vaše sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije?  

Z Nogometno zvezo Slovenije smo v dobrih odnosih. Velikokrat smo se že sestali in debatirali o podpori in sodelovanju. Kot vemo, je Nogometna zveza izredno močna na področju velikega nogometa in dvoranskega nogometa oz. futsala, prizadeva pa si tudi za širitev rekreativnega nogometa. Na tej točki pa se tudi dopolnjujemo z njimi, saj je naš fokus dela usmerjen predvsem na promocijo rekreativnega športa. Če bo vse po sreči, bomo v prihodnji sezoni Lige ENA vodili statistiko igralcev tudi prek njihove strani, saj si nismo nobeni rivali ali konkurenti, temveč vsi delamo skupaj za isti cilj, čeprav mi nismo pod Nogometno zvezo Slovenije. Kaj bo prinesla prihodnost, bomo videli, je pa definitivno tu velik interes za medsebojno pomoč in sodelovanje.

 

Jeseni se je pričela že 5. sezona državne malonogometne Lige ENA, ki pa je bila zaradi epidemije predčasno prekinjena. Že veste, kdaj se bo nadaljevala?

V teh časih je žal nemogoče napovedati, kdaj bomo sploh začeli igrati tako Ligo ENA, kot ligo Kodeljevo in ligo Ekosen. Seveda načrtujemo začetek aprila, zaradi igranja manjkajočih krogov mogoče celo prej, vendar bo vse odvisno od zdravstvenega stanja v državi in dovoljenja inštitucij za rekreativno skupinsko igranje.

 

Potem se zna zgoditi, da bo lahko namesto organizacije samo finalne tekme Lige ENA organiziran zaključni turnir četverice, tako kot je bil letos?

Ta scenarij je povsem mogoč, saj se je zaključni turnir, ki je bil letos organiziran v Černelavcih pri Murski Soboti, izkazal za izjemno učinkovit dogodek.

 

Glede na tekme v skupinskem delu Lige ENA, ki so že bile odigrane … Komu letos kaže najbolje za naslov prvaka?

To je pa vprašanje za milijon evrov! Nikoli ne moremo samo iz skupinskega dela razbrati, kdo bo postal prvak, saj je nogomet nepredvidljiv šport. Poleg tega vse ekipe še niso odigrale vseh tekem skupinskega dela, tako da se lahko še marsikaj spremeni na lestvici. Vem pa, da bodo izločilni boji izredno zanimivi, saj v ligi tekmujejo kakovostne ekipe.

 

Pretekli dve leti smo lahko spremljali reprezentanco na svetovnih prvenstvih Socca World Cup. Kaj se je zgodilo s svetovnim prvenstvom letos?

Krovna International Socca Federation, katere člani smo, se je odločila zaradi koronavirusa prvenstvo odpovedati. Potekati bi moralo v novembru v Mehiki na otoku Cozumel. Če bi bilo leto normalno, bi se lahko sedaj pogovarjali o našem nastopu na prvenstvu in o vtisih z Mehike, tako pa bomo morali žal počakati na naslednja prvenstva.

 

Bi se Slovenska malonogometna zveza z reprezentanco letos lahko udeležila prvenstva?

Delali bi vse v tej smeri, da bi se lahko. Ne smemo pa pozabiti, da Slovenska malonogometna zveza v veliki večini živi od sponzorskih sredstev in da je organizacija potovanja in tekmovanja v evropskih državah enostavnejša, kot drugod po svetu. V zvezi bomo morali v prihodnje najti rešitev, kako se ne financirati zgolj iz sponzorskih sredstev ter kako povečati prilive na račun, da bomo lahko enkrat ne samo pokrili potovanja na prvenstva v celoti, temveč bomo še kaj vložili v razvoj. Če bi se to zgodilo, bi lahko končno nekoga zaposlili, saj sedaj vse delo opravljamo prostovoljno v prostem času. Lahko bi tudi nagradili reprezentante ali pa organizirali res velike projekte, prek katerih bi se naš glas ponesel v vsako slovensko vas.

 

Bliža se konec letošnjega leta. V zvezi imate zagotovo že pripravljene načrte za naslednjo sezono. Čemu vse bomo lahko priča?

Če bo vse po sreči, bomo nadaljevali z državno Lige ENA in ljubljansko ligo Kodeljevo. Prav tako upam, da bo luč ugledala mariborska liga Ekosen. Če bo leto normalno, bomo naredili tudi vse, da odpeljemo reprezentanco na svetovno prvenstvo Socca World Cup. S strani International Socca Federation je tudi zanimanje za organizacijo različnih mednarodnih turnirjev. V jeseni so ga hoteli organizirati skupaj z moldavsko zvezo, pa je to žal padlo v vodo. Mogoče se udeležimo tudi kakšnega mednarodnega turnirja. Če bo ISF organiziral Socca ligo prvakov, bomo tja poslali ekipe. Spomnimo, da so naši ŠD Arko Ključarovci še vedno aktualni prvaki te lige. Nas pa čaka tudi veliko dela na področju včlanjevanja pa notranje organizacije in pripravo načrtov za vnaprej. Zvezo zagotovo ponovno čaka pestro leto.

 

Kaj želiš ob koncu leta še sporočiti nogometnim navdušencem?

Zagotovo vsem nam želim, da bi se situacija v svetu izboljšala ter da bi se vrnili na stara pota igranja nogometa ob občinstvu in podpori s tribun. Ter da bomo lahko naslednje leto organizirali lige, turnirje in ostale projekte. Ker pa počasi vstopamo v praznični čas, želim vsem vam srečno in uspešno leto 2021 ter prijetne praznike, preživete v krogu najbližjih.

 

Intervju je bil objavljen v športnem dnevniku Ekipa.