[INTERVJU] ŠD Černelavci: Mi igramo svoj nogomet in se ne prilagajamo veliko

V pomurski prestolnici Murski Soboti me za intervju pripravljeni pričakajo predstavniki ekipe ŠD Černelavci, eni izmed četrtfinalistov 1. slovenske malonogometne lige na travi Lige ENA. Trenerju Denisu Poredošu in kapetanu Roku Gruškovnjaku, s katerima analiziramo pretekli tekmi s skupinskim nasprotnikom KMN Videm – Gostilna pri Antonu ter spregovorimo o pripravah na prvo četrtfinalno tekmo z Bubka bar Gofar Brežice, se kasneje pridruži še vodja ekipe Sebastjan Viher. Ob sproščenem pogovoru izvem, kako dobro organizirano društvo vodijo fantje, ki jih poleg nogometa druži tudi prijateljstvo.

V skupinskem delu so imeli ŠD Černelavci v skupini A zgolj enega nasprotnika, in sicer ekipo KMN Videm – Gostilna pri Antonu, ki pa jo dobro poznajo. Z zmago in neodločenim izidom so zasedli prvo mesto v skupini, ta uvrstitev pa jim je v četrtfinalu prinesla brežiškega nasprotnika Bubka bar Gofar, s katerim se bodo pomerili na prvi tekmi v četrtek, 13. aprila 2017, ob 18. uri v Krški vasi, na povratni pa v četrtek, 20. aprila 2017, ob 19. uri v Černelavcih. Kdo od njiju bo slavil in kdo se bo poslovil od letošnje sezone, pa bo znano prav kmalu.   

ŠD Černelavci

Vodja ekipe Sebastjan Viher, trener Denis Poredoš in kapetan Rok Gruškovnjak so motor ŠD Černelavci.

Koliko časa je že aktivna ekipa ŠD Černelavci, od kdaj obstajate in kje ste trenutno prisotni?

Denis Poredoš: Športno društvo Černelavci obstajamo točno 40 let, klub je bil ustanovljen leta 1976, tako da smo imeli lani za teh 40 let dobro zabavo [smeh]. Drugače pa igramo v Ravenski ligi malega nogometa, ogrodje ekipe je skupaj šest, sedem let. Je pa moje osebno mnenje, da je to najboljša ekipa v Ravenski ligi.

 

Kako bi se opisali kot ekipa? Se družite v prostem času?

Rok Gruškovnjak: Ja, seveda. Dobra klapa smo, se poznamo dolgo časa, ker smo več ali manj ista generacija. Prekmurje je majhno in se vsi poznamo. Skupaj smo igrali že v mlajših selekcijah veliki nogomet pa še sedaj smo soigralci pri velikem nogometu, tako da smo zelo dobri prijatelji.

 

Glede na to, da vas večina igra tudi veliki nogomet, kje se lažje znajdete?

Rok Gruškovnjak: To je odvisno od vsakega igralca posebej, kako se zna prilagoditi. Enim bolj odgovarja veliki nogomet, drugim bolj mali. Mislim pa, da nam ta prilagoditev z enega na drugega kar uspeva, da se zberemo pa odigramo.

 

Zakaj ste se v bistvu odločili, da boste igrali za 1. slovensko malonogometno ligo Ligo ENA?

Denis Poredoš: Simon Detellbach, ki v našem koncu »gor drži« mali nogomet, nas je povabil in niti nismo veliko premišljevali. V tem vidim eno nagrado za fante, ki igrajo pa nek izziv je, da ne igramo vedno istih tekem v domačem kraju, temveč da gremo še kam drugam. Je pa Liga ENA zelo dober in zanimiv projekt.

Rok Gruškovnjak: Drugače pa res zaradi izziva, da vidimo v slovenskem merilu, kje smo, kam sodimo.

 

Kakšna pričakovanja ste imeli pred samim tekmovanjem v Ligi ENA? Ste si predstavljali, da boste napredovali iz skupinskega dela v četrtfinale?

Rok Gruškovnjak: Pa ja, saj zato se prijaviš na neko tekmovanje. Mi smo tudi taka ekipa, da vselej igramo na zmago pa da napravimo nek rezultat. Sicer je bistvo, da smo prijatelji med sabo pa da se družimo, ko smo na igrišču, se pa borimo. V Ligi ENA imamo željo, da ne bomo samo statisti, bomo poskušali iztržiti kar se da največ.

Denis Poredoš_Černelavci

Trener Denis Poredoš: V Brežice ne gremo samo na izlet, gremo z višjim ciljem, da iztržimo dober izid.

Če spregovorimo še nekaj o skupinskih tekmah. Igrali ste v skupini A, v kateri pa ste imeli za nasprotnika samo ekipo KMN Videm – Gostilna pri Antonu. Z njimi ste najprej zmagali s 4:2, potem pa na povratni tekmi igrali izenačeno 4:4. Kakšen nasprotnik so bili Videmčani?

Denis Poredoš: Jaz sem bil prisoten sicer samo na prvi tekmi in ta je bila v mejah normalne, povratna tekma v Vučji vasi je bila pa baje na nož. To je ta naboj, ker smo skoraj domači in to so derbiji pri nas.

Rok Gruškovnjak: Videm so dobra ekipa.

Denis Poredoš: Poznamo tudi določene igralce od prej iz velikega nogometa.

 

Potem ste vedeli, kakšno strategijo ubrati proti njim?

Rok Gruškovnjak: Mi igramo svoj nogomet, se dosti ne prilagajamo.

Denis Poredoš: Tako ja, najprej moramo gledati nase, potem pa na druge.

 

Vaš nasprotnik v četrtfinalu so Bubka bar Gofar Brežice. Kakšen je vaš cilj?  

Denis Poredoš: V Brežice ne gremo samo na izlet, gremo z višjim ciljem, da iztržimo dober izid. Z Brežičani smo bili že hitro v kontaktu, tako da smo se tudi hitro dogovorili. Avtobus za prvo četrtfinalno tekmo, ki bo v Krški vasi, je z naše strani že organiziran pa še navijače bomo imeli s seboj po vsej verjetnosti.

Sebastjan Viher: Mi smo pripravljeni na tekmo že danes [smeh].

 

Boste kaj strateški na četrtfinalni tekmi?

Denis Poredoš: Jaz sem bral intervju, ki je bil objavljen z Brežičani in kaj takega novega nisem mogel potegniti ven, da bi lahko taktizirali. Bomo pa gledali na sebe, mi gremo tja odigrati dobro tekmo. Spremljal sem tudi skupinske rezultate od Bubke in spet težko rečem, kaj naj pričakujemo, ker eno tekmo so močno zmagali, drugo pa izgubili. Gremo na četrtfinalno tekmo neobremenjeni, brez pritiska.

Rok Gruškovnjak: Mogoče bomo prvih par minut na tekmi malo tipali, potem bomo pa videli, kako se bo srečanje razvilo. Mi želimo narediti dober rezultat in da to na povratni tekmi v Černelavcih samo še potrdimo.

 

Boste kaj stavili na trenutno vaša najboljša strelca brata Pavel?

Rok Gruškovnjak: Seveda. Zato smo ju tudi vzeli v ekipo, da nas okrepita.

Rok Gruškovnjak

Kapetan Rok Gruškovnjak: Kdor je prišel iz skupinskega dela naprej, je zagotovo moral pokazati nekaj na igrišču, tako da se zavedamo, da tekma z Bubko ne bo lahka.

Se vam zdi, da boste imeli prednost na domačem terenu, ker kot vemo, v Pomurju privabite na tekme malega nogometa lepo število ljudi?

Rok Gruškovnjak: Prednost bi lahko bila v tem, da Brežičani igrajo večinoma na asfaltu. To bi mogoče lahko bila prednost za nas, ker mi igramo samo na travi. Definitivno bo pa tekma težka. Kdor je prišel iz skupinskega dela naprej, je zagotovo moral pokazati nekaj na igrišču.

 

Nazadnje da vas povprašam še nadaljevanju Lige ENA. Že kaj razmišljate o drugi sezoni?

Denis Poredoš: Jaz sem siguren, da bomo akterji druge sezone.

Rok Gruškovnjak: Tudi iz naše lige sem prepričan, da bo kakšna ekipa več v ligi.

 

Kdo vam vse pomaga, da kot društvo in klub obstajate in na kakšen način?

Denis Poredoš: Najprej se moram zahvaliti vsem, ki nam kakorkoli in na kakršenkoli način pomagajo, da delujemo še bolje. Če samo omenim primer četrtfinalne tekme recimo, so nam lokalni podjetniki pomagali glede prevoza pa tako naprej. Se pa dejansko v večini financiramo sami kot društvo, da preživimo.

 

Intervju sem opravila Simona Truden.