Zgodovina Slovenskega revialnega pokala (SRP) v malem nogometu

Slovenski revialni pokal (SRP), ki je potekal med letoma 1986 in 2001, je bil verjetno najbolj množično malonogometno tekmovanje v Sloveniji. V kronološkem zapisu soustanovitelja in vodje pokala, nekdanjega športnega novinarja Boruta Planinšiča st., najdemo številne zanimive podatke, med drugim je bilo v 16 sezonah v 69 krajih odigranih 226 pozivnih turnirjev in 2845 tekem, na katerih je nastopalo 4500 različnih igralcev iz 290 ekip in 130 krajev. Skupno je bilo doseženih 12.958 golov, tekmovanje pa je skupno spremljajo 66.000 gledalcev. K temu je treba prišteti še veteransko tekmovanje SRP (1991–2003), v katerem je bilo v 12 sezonah odigranih 48 turnirjev in 508 tekem, nastopalo pa je 35 ekip s prek 500 igralci. V veteranskem tekmovanju je bilo doseženih 2527 golov, prisostvovalo pa mu je 2500 gledalcev. Slovenski revialni pokal je tako s Pokalom občinskih prvakov (POP) eno večjih malonogometnih tekmovanj v zgodovini naroda. 

Slovenski revialni pokal je bil ustanovljen 28. 2. 1986 na pobudo mariborskega KMN Talci (prvega uradno registriranega kluba v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji), ta je bila takoj deležna številčne podpore ekip iz vse Slovenije, ki so tedaj zvečina delovale kot neformalne skupine oziroma sekcije v okviru društev DTV Partizan, zlagoma pa so začeli nastajati tudi prvi uradno registrirani klubi.

Nogometna zveza Slovenije je od leta 1985 naprej sicer organizirala republiška prvenstva (predtekmovanjem na medobčinski ravni so sledili finalni turnirji, oboje zgolj v kratkem času zimskega premora med deloma nogometne sezone). Kar seveda še zdaleč ni zadostilo tekmovalnim potrebam in ambicijam ekip, ki so v tedanjem obdobju vse silovitejšega razmaha malega nogometa rasle kot gobe po dežju.

Malonogometna srenja je v želji po medsebojnem merjenju moči na širši ravni potrebovala veliko več, predvsem nekaj, kar bi omogočilo intenzivnejšo, trajnejšo igralno sezono. Zato se je dodatno tudi samoorganizirala, najbolj prepričljiv izraz teh hotenj pa predstavlja prav ustanovitev tekmovanja Slovenski revialni pokal/SRP (kasneje, leta 1990, tudi ustanovitev POP Slovenije), s predtekmovalnimi turnirji od aprila do septembra na prostem ter s turnirji v končnici novembra in decembra v dvoranah (organiziran je bil po vzorcu Jugoslovanskega revialnega pokala/YURK, ki je med letoma 1983 – 1987 veljal za neuradno prvenstvo Jugoslavije; FSJ/NZJ je prvo uradno prvenstvo organizirala leta 1989).

Tekme so trajale po 2 x 15 minut, s tako imenovano normalno nogometno žogo št. 4, ekipe so bile na turnirjih razdeljene v štiri (od 1991. naprej v tri) skupine, zmagovalci so napredovali v finalni del turnirja, v končnicah je na podlagi točkovanja uvrstitev nastopalo po 12, nekaj let tudi 16 ekip.

 

Revija reprezentantov velikega in malega nogometa

V tekmovanju SRP so imeli pravico igranja tudi registrirani nogometaši, med njimi so nastopala številna uveljavljena imena, tudi 23 članskih državnih reprezentantov: Zlatko Zahović, Mladen Rudonja, Milan Osterc, Amir Karić, Nastja Čeh, Alfred Jermaniš, Saša Gajser, Gregor Židan, Simon Sešlar, Suad Fileković, Vladimir Kokol, Damjan Gajser, Igor Benedejčič, Željko Mitraković, Samir Zulić, Ante Šimundža, Vili Bečaj, Amer Jukan, Edi Barjektarević, Zoran Ubavić, Robert Belec, Andrej Goršek, Nihad Pejković (slednji za BiH).

V SRP je nastopala in igrala vodilno vlogo tudi večina članov prvih generacij državne malonogometne reprezentance (41): Marko Pungartnik, Vojko Majcen, Janko Dolenc, Zoran Tesko, Damjan Drole, Darko Fele, Boro Ristevski, Andrej Vrhovec, Robert Zickero, Albin Bratun, Beno Čož, Darko Daljević, Aleksander Brunšek, Boris Tomažič, Milko Verboten, Jože Gačnik, Dejan Kraut, Andrej Dobovičnik (tudi dolgoletni selektor), Andrej Ahčin, Mladen Nemec, Damjan Novak, Danilo Kurnik, Milivoje Simeunović, Tomislav Kostić, Sašo Novak, Silvester Kornik, Danilo Guček, Boštjan Guček, Dušan Novak, Kristijan Stojko, Senudin Đafić, Sebastijan Štefančič, Boris Klinger, Aljoša Kirsanov, Denis Delamea, Robert Gačnik, Gorazd Drobnič, Stanislav Banič, Danilo Pukšič, Marjan Dermastija, Tomislav Horvat, Davorin Šnofl, v vlogi vodje ekipe iz Sevnice prvi selektor reprezentance Dušan Razboršek (ta je kot opazovalec tudi obiskal nekaj turnirjev), selektor in trener Darko Križman (bil je igralec in trener KMN Talci).

 

Borut Planinšič st., soustanovitelj in vodja tekmovanja 

 

Celotno kronologijo tekmovanja z igralci, ekipami, lestvicami najdete tu

KRONOLOGIJA SRP 1986 – 2001

 

Na fotografiji ekipa KMN Surovina Talci Maribor, prvi prvaki pokala (1986).