Posnetek finalne tekme Lige ENA z izjavami

Ljubljana, 13. junij 2018 – Kljub temu, da je od finalne tekme 2. sezone Lige ENA že nekaj dni, pa je spomin na dogodek še vedno prisoten. V nadaljevanju objavljamo posnetek celotne finalne tekme ter posnetke izjav. V Slovenski malonogometni zvezi smo se po tekmi pogovarjali s kapetanom in vodjo zmagovalne ekipe ŠD Asi – Lok orodjarstvo Nejcem Prašnikarjem, najboljšim strelcem 2. sezone lige Andražem Šepicem, vodjo in kapetanom podprvakov Blažem Ažmanom iz ŠD Ribno, predsednikom SMZ Petrom Pustom, selektorjem reprezentance Miranom Vovkom in predstavnikom organizatorja Borisom Rajhom iz ŠD Stara Nova vas.  

Najprej je pred kamero stopil vodja ŠD Asi – Lok orodjarstvo Nejc Prašnikar, ki je dejal, da so tudi navijači zasluženi za njihov uspeh: »Srečo imamo, da imamo takšne navijače. Zaradi njih smo že na tekmo prišli bolj motivirani kot sicer. Brez njih bi bilo zagotovo težje, tako da so bili naš sedmi igralec.« ŠD Asi – Lok orodjarstvo so bili novinci letošnje sezone lige, z zmagovalno miselnostjo pa so prišli prav do vrha. Prašnikar je še dodal, da ekipa lahko samo z zmagovalno miselnostjo zmaga, kar pa jim je tudi uspelo.

Najboljšega strelca 2. sezone Lige ENA Andraža Šepica iz zmagovalne ekipe ŠD Asi – Lok orodjarstvo smo vprašali, če je bila to strategija njihove ekipe, da ga popeljejo do vrha lestvice strelcev. »Ni bila strategija, na prvih dveh tekmah sem dal 5 zadetkov, potem sem pa počasi začel razmišljati, da bi lahko postal najboljši strelec. Sicer na naslednjih dveh tekmah nisem igral, sem pa potem v izločilnih bojih prišel ponovno v formo in zadel še nekajkrat. Soigralci so mi dajali lepe asistence, jaz pa sem moral samo zadeti,« je dejal Šepic.

ŠD Ribno je v 2. sezoni Lige ENA branil naslov aktualnega prvaka lige. Četudi v finalu niso zmagali, pa so še vedno zasedli pohvalno mesto podprvaka. Vodja in kapetan ekipe Blaž Ažman je dejal: »Splet okoliščin je privedel do tega, da se finalne tekme ni moglo udeležiti nekaj ključnih igralcev (op. igrajo v 3. slovenski nogometni ligi za NK Bled, naslednji dan po finalni tekmi Lige ENA pa so imeli kvalifikacijsko tekmo za 2. slovensko nogometno ligo). Ne bi sicer iskal razlogov v tem, saj so bili pač Šentjernejčani boljši. Zasluženo so zmagali, pokazali so večjo željo in za zmago jim čestitam.«

V Stari Novi vasi se je s finalno tekmo uspešno zaključila že druga sezona Lige ENA. Predsednik SMZ Peter Pust je dejal, da je bila letošnja sezone še boljša od prve: »Druga sezona Lige ENA je bila drugačna že zato, ker so se ekipe še bolj razporedile po celi Sloveniji. Tudi mi smo bili to sezono še boljši, še bolj izkušeni in ne dvomim, da bo naslednja sezona še boljša. Letos je bilo tudi manj napak, vendar tudi te morajo biti, saj se na njih učimo. Slovenska malonogometna zveza pa gre dalje z dobro zgodbo.«

Kot je še dejal Pust, v SMZ pričakujejo večje zanimanje za naslednjo sezono. »Slovenija nas čedalje bolj nas pozna, čedalje več ljudi vidi, da delamo pravilno, več ekip pa bodo zagotovo privabila tudi mednarodna tekmovanja International Socca Federation, v katero smo se vključili v letošnjem letu,« je še dodal predsednik SMZ.

Tekme letošnje sezone Lige ENA pa si je z velikim zanimanjem ogledal tudi selektor slovenske reprezentance Miran Vovk. Reprezentanco, ki se bo udeležila svetovnega prvenstva International Socca Federation v Lizboni septembra, bo namreč sestavljalo tudi nekaj igralcev iz Lige ENA. »Kar nekaj je bilo na finalni tekmi takšnih igralcev, ki so že na širšem spisku in prepričan sem, da bodo imeli tudi eno vodilnih vlog v reprezentanci. Predvsem bi pohvalil oba strelca pri zmagovalcih, Andraža Šepica in Denisa Martinčiča, pa tudi Jureta Dolarja iz ŠD Ribno, ki je med drugim kandidat za reprezentanco,« je dejal Vovk.

Izbira igralcev za reprezentanco bo glede na videno izredno težka: »Imamo že 45 kandidatov v širšem izboru, si pa bova z glavnim trenerjem Romanom Gruškovnjakom na prvem reprezentančnem zboru 15. junija ogledala kandidate ter jih izbrala 15 za reprezentanco,« je dodal selektor in še pokomentiral finalno tekmo: »Zdelo se je, da je tekma že odločena, potem so se ŠD Ribno vrnili. Vseeno pa mislim, da so zasluženo zmagali Dolenjci.«

Da pa je na finalni tekmi teklo vse kot po maslu, se je treba zahvaliti članicam in članom Športnega društva Stara Nova vas. Ti so namreč organizirali letošnji finale. Njihov predstavnik Boris Rajh je povedal, da dela ni bilo malo. »Kot veste, je bilo dela ogromno, ampak z malo truda, z malo pomoči naših domačih, nam je uspelo finale organizirati na vrhunski ravni. Vreme nam sicer žal ni bilo naklonjeno, mislim pa da smo ostale stvari izpeljali vrhunsko,« je sporočil Boris Rajh.